• 2_slide-10.png
  • 5_HD_Hemelvaartstoernooi_2024_Web_Streamer_966x123px_v1.png
  • 5_slide2016.png
  • 6_slide-6.png

softbal-winterNet als onze honkballers zijn ook de Softballsters die aankomend seizoen in de Pupillen en Aspiranten gaan spelen dit najaar in grote getale op bezoek geweest bij de KNBSB. Elk jaar organiseert de bond voor haar jeugdige leden een Wintertraining waar leden naast Hitting kunnen kiezen voor Field-, Pitcher- of Catchertraining.

 

Met maar liefst 16 meiden, 8 pitchers, 5 catchers en 3 fielders zijn ze de training aangegaan op het Sportcomplex van de Pirates in Amsterdam. Alhoewel de competitie net (13 oktober) voorbij was en ouders ongetwijfeld gedacht hebben nu eindelijk op zondag uit te kunnen slapen was het toch weer vroeg op staan.

 

zaal-pirates

 

Om 10:00 uur werd de eerste groep meiden in de trainingzaal verwacht om na een korte introductie met een korte Warming-Up te starten. Daarna werden ze in groepen verdeeld en kregen ze elk training in de discipline waar ze voor gekozen hadden.

 

Hitting was een onderdeel wat alle softballsters volgden. Door de vele varianten die de trainers en speelsters van de Oranje Softbal teams hadden opgesteld, bleef de slagtraining elke week opnieuw een uitdaging voor de meiden. Slaan vanaf de bank, desnoods op zijn kop voor  een juiste balans, het slaan met alleen links of rechts voor goede coördinatie en kracht, het slaan van tennisballen voor reactiesnelheid en beoordeling, basketbal op een paaltje ook voor de kracht en het doorhalen van de knuppel, dubbele ballen om maar vooral richting het tweede honk te slaan en nog veel meer opstellingen werden gebruikt om de meiden met een leuke training het slaan bij te brengen.

pup-hitting

 

asp-hitting

 

ballonnenDe pitchers begonnen de eerste training met de polsbeweging waarbij geprobeerd wordt de bal  vanuit de pols en de vingers, omhoog te tossen waarbij de bal moet spinnen. Een lastig maar essentieel onderdeel van de pitchbeweging. In de weken die volgden, is de molenwiek toegevoegd, het indraaien van de heupen en de grote voorwaartse stap om meer voorwaartse snelheid te krijgen in de bal. In de laatste training is met ballonnen geoefend doe aan matten vast waren geplakt. Het eerste doel was natuurlijk om de ballon te raken zodat de pitcher verzekerd was van een Strike. Werd de ballon ook nog kapot gegooid dan was de kans redelijk groot dat een eventuele slagvrouw de bal nooit gezien had.

 

pup-pitchers

asp-pitchers

 

Ook voor de catchers was veel variatie in de training aangebracht. Ook hier werd veel gewerkt aan de polsbeweging tijdens het gooien. Een belangrijk onderdeel van de worp voor een catcher die strakke ballen naar het tweede honk moet kunnen gooien. Met een juiste polsbeweging blijft de bal langer in de lucht 'hangen'. Naast de pols is ook veel aandacht geweest voor een juiste zit tijdens het catchen, het blokken van ballen, een juiste 'dreigende' houding na het overeind komen en het blokken van de lopers.

catchers

 

De fielders (en dat zijn we eigenlijk allemaal) zijn vooral getrained in de posities op het Infield, hoe je staat ten opzichte van de honken, de lage fieldhoudingen, de strakke aangooi naar de honk spelers, goede arm en voetenbeweging tijdens het gooien en zo nog veel meer. Byzonder leerzaam en een training die naast Hitting eigenlijk ook door alle softballsters gevolgd zou mogen worden. 

fielders

 

Na afloop van de Wintertrainingen kregen de softbalsters een certificaat uitgereikt uit handen van Berend Mannessen, coördinator van Jong-Oranje en verantwoordelijk voor de Wintertraining in Amsterdam.

IMG 1073IMG 1074

IMG 1070IMG 1072

 

Meiden het was top, leuk dat jullie hebben meegedaan.